LUE UUDEMPIA UUTISIA OSOITTEESSA PAKOLAISAPU.FI TAI SOSIAALISEN MEDIAN KANAVISSAMME.

 

Uudet tuulet puhaltavat suomalaisessa kehitysyhteistyössä. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa rahoitusta leikataan kaikilta. Kehitysyhteistyön osuus näistä leikkauksista on hallitusohjelmassa 300 miljoonaa euroa plus päästökauppatulot – siis noin 43 % vuoden 2015 budjetista.

 

Järjestöjen suuri huoli on, että 43 % pienempi budjetti tarkoittaa 43 % vähemmän tuloksia projekteissa, joissa pyritään vähentämään köyhyyttä. Esimerkiksi Suomen Pakolaisavun koulutuksista hyötyi vuonna 2014 suoraan tai välillisesti 64 000 ihmistä. Jos budjettileikkaukset siirtyisivät suoraan tavoitettujen ihmisten määrään, vuonna 2016 heitä tulisi olemaan 27 500 vähemmän. 27 500 ihmistä jäisi hyötymättä paremmasta sanitaatiosta ja paremmasta terveydestä, tehokkaammasta ja pitkäjänteisemmästä maanviljelystä tai yrittäjyystaidoista. 43 % vähemmän pakolaisia saisi tarvittavat taidot osallistuakseen yhteisön päätöksentekoon. 43 % vähemmän vanhempia oppisi lukemaan ja tukemaan lastensa kouluttautumista. 

 

Suomen Pakolaisapu tekee kaikkensa, jotta leikkaukset eivät satuttaisi eniten kaikkein köyhimpiä ja haavoittuvimpia avunsaajia. Selvää kuitenkin on, että täydentävää rahoitusta tarvitaan. 

 

126ES 
Kuva: Suomen Pakolaisavun ja kumppanuusjärjestö Sladean toimintaympäristöä Sierra Leonessa.

 

Kentällä tehty ruohonjuuritason koulutus on korvaamatonta. Perusongelmana on laaja ja syvä köyhyys, jota Pakolaisapu pyrkii lievittämään pakolaisten omavaraisuutta lisäämällä. Ensimmäisenä askeleena hyvin suurelle osalle pakolaisista on luku- ja laskutaidon hankkiminen. Lukeminen ja laskeminen avaavat ovet oman yrityksen perustamiselle ja yhteiskunnan päätöksentekoon osallistumiselle. Nämä perustaidot ovat välttämätön edellytys köyhyydestä nousemiselle.


 Valkoisena hohtava pallo nousee korkealle horisontissa siirtäviä vuoria vasten. Pitkä leijuva kaari päättyy hiekkakentälle ja tiivistahtinen peli jatkuu. FC Kisura Stars on jälleen kokoontunut jokasunnuntaista matsiaan varten.

 

FC Kisura Stars on Nakivalen pakolaisasutusalueen laitamilla asuvien nuorten oma jalkapallokerho, johon kuuluu 45 jäsentä. Kansallisuudella ei pelikerhossa ole merkitystä, vaan jäseniä on monista eri taustoista.

 

Monista eri kansallisuuksista koostuu myös pelien yleisö. FC Kisura Starsin pelit kokoavat yhteisön hiekkakentän laidalle neljä kertaa viikossa.


Neljävuotias Princess nojaa äitiinsä ja tuijoittaa tyhjää kuumeenkiiltävillä silmillä. Hänellä on malaria ja uusi kuumepiikki on juuri nousemassa.

 

Äiti, 44-vuotias kongolainen pakolainen Vumiliya Engayabosha silittää tyttärensä päätä. ”Ennen lukutaitokurssia perheessä oli malariaa paljon useammin”, hän kertoo.

 
FaLang translation system by Faboba